ROMANA | ENGLISH
CAUTARE »
CEASURI PENTRU ROMANIA
Marti, 19.Mar.2024 ia-ti timp!
Connection
ACASA
» Ceasuri de buzunar
» Ceasuri de bord
» Ceasuri de masa
» Ceasuri de mana
» Pendule
» Ceasuri de gara
» Turnuri cu ceas
» Ceasuri stradale
» ceasuri | Made in Romania
» Istorii
» Muzee
» Casa Regală a României
» Benrus - origine Romania ?
» Mofturi
» Noutati / Evenimente

...in curand!

Ceasul de turn al Bisericii Evanghelice Halchiu (jud. Brasov) - J.J. Fuchs & Sohn cel mai probabil instalat in aceeasi perioada cu cel de la biserica din Codlea. Greutatile sunt ridicate electric iar sistemul este automatizat in anii din urma pastrand insa functionarea mecanismului original.
Cadranele pe fetele N - V - S ale turnului sunt repictate de curand.
In curtea interioara a casei parohiale, pe fata sudica, este pictat un cadran solar pentru care vom face demersuri de refacere.
* * *

Vizita facuta la Biserica Evanghelica de la Halchiu, prezentata cateva posturi inainte, a adus doua “descoperiri” interesante. O data avem primele imagini pentru ceasul din turn si mai ales clarificarea producatorului acestuia. Detalii neprezentate pana acum in toata bibliografia consultata.
Dar si mai interesanta este “descoperirea” cadranelor solare de pe unul din peretii fostei case parohiale. Necunoscute pana acum intre pasionatii subiectului, cadranele au fost adaugate bazei de date cu care Romania este prezenta pe sundialsatlas.net (ID RO 000233).
Prin amabilitatea lui Dan-George Uza am primit si cateva explicatii pentru cadranele prezente pe peretele casei:
“Cele doua cadrane au fost realizate in perioade diferite. Cadranul solar de jos, probabil cel mai vechi, dar repictat ulterior, avea diviziuni orare aproape echidistante (15 grade) si prezenta o tija metalica perpendiculara pe perete (azi disparuta). La origini, el indica probabil ceasurile ‘vremesti’ folosite odinioara la stabilirea momentelor de rugaciune (orele temporale intalnite biblie). ‘Precizia’ acestuia nu era grozava, dupa cum nici ceasurile vremesti nu reprezentau ore in sensul modern al cuvantului, ci mai degraba anumite etape in evolutia solara zilnica.
Piesa de sus prezinta deja o forma imbunatatita de masurare a timpului, cu diviziuni pentru ore si jumatati de ore. Tija lui metalica (care acum lipseste) era aliniata cu axa terestra, fiind inclinata oblic spre dreapta (deoarece peretele este orientat S-SV). Orele acestuia erau uniforme in cursul anului, spre deosebire de cel de jos unde variau în funcţie de anotimp (vara=ore mai lungi, iarna=ore mai scurte).
In animatia atasata se poate vedea ca simularea marcajelor orare conform calculelor proprii bazate pe date Google Maps se suprapune destul de bine cu situatia din teren.”
* * *
Multumiri Dan-George Uza!
.





ACASA | CUPRINS | IN BIBLIOTECA | CONTACT

© 2008 - 2022 Ceasuri pentru Romania.
Toate drepturile rezervate.
Creat de Web Experience.
Romana English