CEAS BUZUNAR OSTERSETZER – BRASOV | TELLUS U.O.T.
Un alt ceas de buzunar “personalizat” cu numele unui ceasornicar de la inceputul secolului XX este de aceasta data localizat la Brasov.
Organizarea germana a cetatii Brasovului de pana la 1918 (si care intr-o buna masura a fost pastrata si dupa) a oferit sansa de a putea afla suficiente informatii despre ceasornicarii brasoveni care au activat in secolele XIX-XX.
Astfel in momentul in care a fost adus in colectie un ceas TELLUS U.O.T. marcat “H. Ostersetzer & Fii | BRASOV” s-a putut completa istoria ceasului cu numeroase detalii.
Cele mai vechi referinte gasite despre ceasornicarii Brasovului sunt de la 1848.
La Arhivele Nationale – Brasov sunt pastrate volumele Kronstaedter Adressen Kalender (pentru anii 1848-1927) ce aduna pe meserii, adrese, referinte administrative, etc. tot ce era important ca un locuitor al cetatii Kronstadt | Brasov -ului sa stie. Asa s-au pastrat pana astazi nume, adrese si informatii ce au ajutat cautarile!
Fondata in 1838 Gazeta de Transilvania va gazdui de asemenea in paginile sale, incepand cu 1881-1883, reclame ale ceasornicarilor (la acele vremuri si vanzatori) brasoveni.
* * *
In 1899 intra in breasla ceasornicarilor brasoveni - Heinrich J. OSTERSETZER (foto 1929 atasata). S-a nascut la in anul 1869 si a absolvit scoala de ceasornicarie la Viena unde a primit o distinctie speciala din partea Arhiducelui Carl Ludwig.
Si-a stabilit pravalia si atelierul pe strada Portii nr. 35 (Purzengasse 35), numita si Ulita Caldararilor si foarte cunoscuta astazi - strada Republicii (pietonalul care leaga centrul administrativ = primarie | prefectura | consiliu judetean de Piata Sfatului). Imagini vechi ale casei Kertsch de la intrarea pe strada Portii pastreaza si reclama magazinului de la inceputurile sale
H. Ostersetzer se muta in 1904 mai aproape de Piata Sfatului, in Purzengasse (Portii | Republicii) nr. 16. In colectia Bibliotecii Universitare din Cluj se pastreaza o imagine a strazii din acei ani. Pe frontul de pravalii din stanga se poate vedea ceasul-reclama de la nr. 16. Frumoasa cladire ce gazduia pravalia se pastreaza si astazi si este usor de recunoscut prin cele 4 statui de la nivelul acoperisului.
foto credit: Biblioteca Central Universitara "Lucian Blaga" - Cluj-Napoca (link aici)
In Piata Sfatului (Sirul Graului | Kornzeile nr. 9 - in prima imagine din prezentare si mai jos dra si in imagini coloana stanga) foarte dorit-ul Corso al Brasovului ajunge cu pravalia/magazinul sau in 1912-1913, acolo unde va functiona multi ani, foarte probabil urmasi ai sai vor ramane acolo chiar dupa WW2.
In decembrie.1929 revista Orologiul (nr.24/XII.1929) in sectiunea sa de limba germana a publicat un articol omagial la 30 de ani de activitate ai lui Heinrich Ostersetzer (scan articol atasat).
La moartea (11.aprilie.1939) sa Gazeta Bijutierilor si Ceasornicarilor (an II, nr.20-21 | aprilie-martie. 1939) mentiona "...a construit singur cateva ceasornice interesante si cari au atras admiratia tuturor cunoscatorilor, fiind si un colaborator asiduu la revista de specialitate "Berliner Uhrmacherzeitung", ... fiind multi ani presedinte si vice-presedinte al asociatiei noastre [Asociatia Bijutierilor si Ceasornicarilor din Romania], sectiunea Brasov".
Discutii purtate cu venerabili locuitori ai Brasovului evoca prezenta magazinului / ceasornicariei Ostersetzer in Piata Sfatului in perioada interbelica sub conducerea fiului acestuia - Alfred Ostersetzer.
Brasov, P.ta Sfatului, Sirul Graului/Kornzeile - 1914-1915
Brasov, P.ta Sfatului, Sirul Graului/Kornzeile - cca. 1900
Piata Sfatului a fost organizata decenii intregi cu denumiri pe fiecare din laturile patrulaterului ce o formeaza.
Exista zeci de fotografii care o ilustreaza:
• Sirului Graului (Kornzeile - central in imaginea de mai sus) la nord;
• Sirul Inului (actuala Muresenilor) la vest;
• Sirul Botelor (partea dinspre Biserica Neagra) la sud:
• Sirul Florilor/Fructelor (partea dinspre Tampa) la est acolo unde astazi sunt galeriile Corona si pe vremuri functiona restaurantul Cerbul Carpatin.
Cu ajutorul istoricului de arta Anca Zamfir (specializata in istoria arhitecturala a Brasovului) de la Muzeul de Arta Brasov am identificat adresa - Kornzeile nr.9 / Sirul Graului nr.9 la care a functionat dupa 1912 ceasornicarul H. J. Ostersetzer imaginea din deschiderea prezentarii fiind gasita ulterior primei variante a acestei prezentari.
Imagini ale Pietii Sfatului (Sirul Graului) de la 1915-1930 si de astazi in continuare.
Kornzeile no.9 / Sirul Graului nr. 9 / 1915
Kornzeile no.9 / Sirul Graului nr.9 | 1930
Kornzeile no.9 / Sirul Graului nr.9 | 2009
Ceasul Tellus UOT "Osterztezer si fii" s-a intors "acasa"!
* * *
Ceasul din colectia este un TELLUS U.O.T. cu mecanism UOT 514 D| versiunea D fiind similara Cortbert 516 si nu celei de baza 514 de la care a pastrat doar dimensiunea 16’’’ (35.45 mm). Cum istoria Tellus Watches mentioneaza "depuis 1926" putem presupune ca poate fi datat undeva intre 1930-1935 avand in vedere si informatiile din baza de date de mecanisme Ranfft.
O perioada in care autoritatile romane colaborau intens cu Tellus, fiind cunoscute ceasurile "Corpul Granicerilor" din 1931 (6.000 buc. !!!) si CFR care fac obiectul altor prezentari (link aici).
Mecanismul are 15 rubine si o rezerva de mers de circa 30 de ore.
Ceasul se prezinta intr-o carcasa din otel frumos decorata cu un motiv florar pe circumferinta sa. Este de tip open-face, secundar la ora 6:00, indicatoare si cifre arabe pentru ore - aurite. Zona de asezare a coroanei si inelul de prindere a lantului sunt de asemenea decorate.
La interior capacul prezinta seria 1167257. Din pacate nu s-au pastrat inregistrari Tellus cu serii pe anii de productie. La exterior capacul prezinta o monograma - KV probabil a detinatorului din epoca. Ambele inscriptii sunt ilustrate in imaginile alaturate.
Semnificatia U.O.T. este prezenta in logo-ul companiei inca de la infiintare, logo simbolizat printr-un "pentagon cu indicatoare" (germ: im Kreis im Fünfeck mit Zeigern) si citatul in germana: "Die Uhr ohne Tadel = UOT" (Rom. "ceas fara defect") si care a fost tradus in reclamele romanesti in epoca (vezi variante logo): "ceasornicul fara rival"!
variante logo Tellus UOT | cca. 1930
Din cautarile facute Tellus Montre SA este o companie infiinta in 1926 de catre un celebru producator de ceasuri de buzunar (la trecerea dintre sec. XIX-XX) – Cortebert Watch Co. si Wilhem Urlich un intreprinzator german. Compania a fost localizata in Chaux-du-Fonds (Elvetia) unde a functionat pana in anii ‘970 cand s-a stins in revolutia quartz. Dupa 2000 numele Tellus a renascut intr-o companie ce se revendica de la fondatorul sau Wilhem Urlich. Mai multe informatii pe Tellus Watches !
De-alungul perioadei 2009-2013 am gasit si alte ceasuri (de buzunar sau de masa) inscriptionate cu numele ceasornicarului Ostersetzer. Deasemenea si alte referinte despre acesta in presa din epoca. Imagini si scanuri ale acestora puteti gasi in coloana dreapta.
* * *
Cu multumiri pentru sprijinul acordat in documentare - Arhivelor Nationale | Directia Judeteana Brasov si Muzeului Ceasului "Nicolae Simache" Ploiesti. Multumiri speciale dnei Anca Zamfir | Muzeul de Arta Brasov.
[up-date: august.2009 - ianuarie.2014]
Brasov, august.2009