BISERICA FORTIFICATA – HARMAN / HONIGBERG
"Muntele mierii" traducere din latina a - Mons Mellis sau germana - Honigberg este mai putin cunoscutul "nume" al comunei Hărman, localitate la limita estica a judetului Brasov, cu vecinatate spre jud. Covasna, numele magiar al asezarii fiind - Szászhermány.
Asemeni si altor comune sasesti din Tara Barsei, viata comunitatii a fost strans legata de biserica fortificata, punctul central, in jurul caruia s-au derulat sute de ani de istorie. O istorie bogata, ce in cazul Harmanului, se poate fi parcusa in detaliu - aici.
Pentru vorbitorii de limba germana e de mentionat aici monografia comunei - "Honigberg - Eine siebenbürgische Gemeinde im Burzenland", semnata de Michael Konnerth si aparuta in anul 2001. Acest volum include, intr-o scurta sectiune, informatii despre istoria ceasului din turnul bisercii fortificate a Harmanului (vezi scanuri din volum in coloana dreapta - pag. 688-690), material ce sta la baza prezentarii de fata.
Povestea bisericii incepe in sec. XIII-lea iar detaliile despre turnul-clopotnita mentionaza existenta a doar 3 nivele in primele faze ale acestuia. Dupa sec. XV turnului i-au fost adaugate alte doua nivele devenind cel mai inalt din Tara Barsei (32 m). Daca initial clopotele erau instalate la ultimul nivel, astazi acestea sunt coborate la al 4-lea, mecanismul (nefunctional) vechiului ceasornic ramanand in zona superioara.
"Prima indicatie a existentei unui ceasornic in turnul bisericii din Harman poate fi gasita in cronica parintelui Joseph Teutsch din anul 1755 care mentiona - <[...] De altfel locuitorii isi organizau lucrurul dupa bataia orei din turn>" noteaza Michael Konnerth in lucrarea citata. Mai mult este specificat ca ceasornicul, avand in vedere constructia sa simpla (avea doar indicator orar si batea doar ora), provenea probabil din sec. XVI.
"Mai multe despre ceasul din turn am putut afla in 1794 cand turnul a fost complet renovat si a primit un acoperis nou. Documentele din acel an mentioneaza contractul cu ceasonicarul Ost care a executat si reglat un ceasornic complet nou pentru suma de 300 Rfl luand prin intelegere ceasul vechi. In acord cu aceste informatii ceasul turnului a fost probabil inlocuit datorita vechimi sale. In acelasi an, pe cele 4 fete ale turnului, Johann si Petrus Thiess si cantorul Josef Schmidt au repictat cadranele, pentru care au primit 26 Rfl (florini) si 5 Xr (cruceri) si suplimentar au refacut cutia de lemn a mecanismului pentru 7 Rfl si 30 Xr" (pag. 689).
Ceasul din 1794 a functionat o perioada scurta (astfel de mecanisme erau utilizate pentru perioade de 75-100 ani) pana in anul 1813 cand un fulger ce a lovit turnul a afectat grav si mecanismul ceasului.
O noua achizitie a fost facuta in anul 1819 cand a fost instalat in turn un nou ceasornic produs de catre fabrica din Lepizig a lui Bernhard Zacharias, ceas ce a costat 2000 Rfl alaturi de re-scrierea cadranelor pentru 15 Rfl.
Ceasornicul "Zacharias" instalat in 1819 (vezi imaginea de mai sus dar si setul de imagini din coloana dreapta) exista si astazi [2019] la ultimul nivel al turnului. Mecanismul ceasului (dimensiuni - 1,83 m x 0.62 m si inaltime = 0,95 m), cu esapament de tip "ancora" batea doar ora ce in prealabil era "anuntata" de un al doilea clopot de atentionare. Mai mult, cele patru cadrane de pe fetele turnului aveau tot un singur indicator, cel orar (care in anul 1886 a fost aurit la o renovare a turnului caruia i-a fost adaugat un paratrasnet). Pendulul si calea de rulare a greutatilor (care se pastreaza si astazi - vezi imagine coloana dreapta) erau protejate intr-o o cutie uriasa de lemn din care se pastreaza partea primului nivel.
"Ridicarea greutatilor si mentinerea in functiune a ceasului de turn era in sarcina profesorilor in acele secole. La 24 iulie 1886 un fulger a lovit turnul bisericii pe care l-a avariat grav; profesorul pensionar Michael Fruntch tocmai ridica greutatile. Din fericire, bunicul de atunci, de 82 de ani si nepoata sa ce il insotea in turn au ramas nevatamati [...]
Unul din punctele slabe alte ansamblului ceasului din turn il reprezentau cele patru cadrane. Nu doar ca erau vulnerabile la conditiile de vreme; turnul a fost afectat de numeroase cutrenure de pamant ce i-au cauzat numeroase crapaturi. Documentele au intregistrat restaurari ale cadranelor in 1826, 1880, 1886 si 1969 cand acestea au trebuit schimbate".
La data prezentului material nu am gasit informatii pana cand ceasul din 1819 a functionat. Cadranele sale intr-un singur indicator, cel orar, au ramas insa in memoria sec. XX, detaliul fiind mentionat cu diverse ocazii. Cutremurul din 4.martie.1977 a afectat de asemenea turnul si ceasornicul starea precara a acestora fiind mentionata si in lucrarea citata.
In 1986, prin stradania comunitatii etnicilor sasi ce au emigrat in Germania (participanti intr-o asociatie in Bremen) dar si cu suportul comunitatii religioase evanghelice din Stuttgart a fost comandat un nou ceas de turn, de data aceasta cu actionare electrica. Alaturi de mecanismul ceasului (descris in detaliu in scanurile din coloana dreapta) au fost aduse si patru perechi de indicatoare pentru un diametru al cadranului de 2,8 metri dar si actionarile si ciocanele pentru clopote, necesare. Fabricantul acestora a fost o companie din Stuttgart specializata in ceasuri de turn - Klaus Hielscher iar costul achizitiei a fost de 15.993 DM (marci germane) aproape jumatate fiind primiti din donatiile fostilor loicuitori ai comunei plecati in Germania.
Parte din componentele ce au fost aduse la modernizarea din 1986 se pastreaza si astazi [2019] fiind integrate in imbunatatirile ce au fost facute in 2011 cand ceasului i-a fost instalata o comanda electronica - Bodet - un grup francez cu istorie in ceasurile de turn din 1860 (vezi o imagine cu unitatea de comanda in coloana dreapta).
* * *
NOTA: Multumiri administratiei bisericii - dnei Isabele Iilica-Popescu si dlui Dan Popescu pentru suportul oferit in documentare.
Brasov, iunie.2019 [actualizat: iunie.2019]