Theodor Radivon – Bdul Elisabeta 9bis | “Magazin de confienta - atelier special de joaillerie, bijuterie, horlogerie”
“Este aḓǐ omul la ordinea ḓileǐ, căcǐ nu-ǐ o sărbătóre care să nu amintéscă publiculuǐ numele sǎǔ”. Asa incepe prezentarea biografiei lui Theodor Radivon in "Fruntasii comerciului si industriei" intr-un album aparut in 1903 la editura Tacid.
Nume important in breasla bijutierilor si ceasornicarilor din Bucuresti, ce activau la sfarsitul sec. XIX, Theodor Radivon (1849-1921) a lasat in urma numeroase piese de colectie, argintarie, medalii, bijuterii, carti postale si documente ce starnesc interesul colectionarilor astazi.
“Fiu de comersant, de fel din Pitesci, a venit in Bucuresti la anul 1863, cand a intrat [nota CptR: doar 10 ani mai tarziu - 1873] ca comptabil in casa Carapati”.
Nicolae Carapati (1832-1888), giuvaergiu, foarte cunoscut clientelei bucurestene isi avea magazinul, in acele vremuri, pe calea Victoriei 12, activitatea in bransa incepand-o inca de la 1856. Furnizor al Curtilor Domnesti ale Romaniei si Serbiei, Nicolae Carapati este mentionat in anuarele comerciale din a doua parte a sec. XIX.
[antet plic - reclama Carapati | anii 1880 | colectia Ceasuri pentru Romania]
O reclama publicata in "Telegraphulu de Bucuresti" in 4 aprilie 1871 (anul I / nr. 3), prezentata sub forma unui testimonial (vezi imagine in coloana dreapta), ne ofera o buna imagine asupra activitatii lui Nicolae Carapati - "Sub-semnatul am onore a aduce la cunoscinta inaltei nobilimi si onor public ca, cu ocasiunea voiajului meu ce am facutu in streinatate mi-am asortata magasinul meu cu marfa de bijuterie, ceasornicarie si argintarie, din cele mai renumite fabrice ale Frantei, Elvetiei, Germaniei si Rusiei [...]".
Despre Nicolae Carapati (Carapatti) noteaza si Constantin Bacalbasa in vol. I din - "Bucurestii de altadata", editura Eminescu, 1978 - evocand (pag. 60) istoria strazii Academiei unde se pastrasera "Casele Carapatti peste drum de Pasajul Majestic" dar si rememorand alegerile de la Senat, de la inceputul anului 1876, cand (pag. 190) "casele giuvaergiului Carapatti, peste drum de prefectura politei" (de fapt locatia pravaliei acestuia de pe Calea Victoriei) au gazduit o reuniune a opozitiei liberale ce a daramat guvernul Lascar Catargiu din acel an.
“In anul 1873, recunoscandu-i capacitatea comerciala, d-l Carapati il asocia in afacerile firmei …” noteaza albumul din 1903 citat. Medalia jubiliara emisa (1923 - vezi imagine coloana dreapta) la aniversarea de 25 ani - "Jubileul Marelui Magasin de bijuterie si argintarie Th. Radivon in casa proprie 1898-1923 Decembrie", il mentioneaza explicit pe Nicolae Carapati ca "inaintas" al afacerii, verso-ul medaliei mentionand "Calea Victoriei 32 * Bulevardul Elisabeta 9bis | 1856 Nicolae Carapati / 1889 Theodor Radivon / 1918 Nicolae Radivon".
La cateva luni dupa incoronarea din 1881 a Regelui Carol I, Nicolae Carapati este numit cavaler al ordinului “Corona Romaniei” si mai apoi membru in consiliul comunal al Bucurestiului.
In 17.februarie.1888 “…din Nizza, se primeste trista veste cum ca cunoscutul nostru giuvaergiu, N. Carapati (in etate de 56 de ani), a incetat din viata” (ziarul Romania Libera, an 12 nr. 3140 din 20.02.1888).
Astfel, Theodor Radivon “… in anul 1890 deveni succesorul si proprietarul magazinului” (cf. "Fruntasii Comerciului ..."), dupa o succesiune ce s-a derulat incepand cu 1888, asa cum mentionau ziarele vremii. Medalia mentionata mai sus "Jubileul Marelui Magasin..." precizeaza ca an de inceput al afacerii sub numele sau - 1889, iar in incercarea de istorie a afacerii Radivon - "Aur si Nestemate" (click pentru link) pe care Nicolae Radivon a schitat-o (fara insa a o finaliza si publica) undeva dupa 1918, se mentioneaza la inceputul fasciculei I - "Firma N. Carapati Calea Mogosoaiei 12 | 1856-1891". Asadar intre 1889-1891 Theodor Radivon a preluat complet fraiele afaceri de la urmasii lui Nicolae Carapati.
Mai multe detalii despre istoria familei Radivon si a "Casei Carapati - Radivon" gasiti in fragmentele din "Aur si Nestemate" prezentate exclusiv pe Ceasuri pentru Romania - fascicula I | fascicula II | fascicula III | fascicula IV - prin amablitatea lui Daniel Cosmin Obreja (Bucuresti).
Avand in posesie o portiune de teren pe bulevardul Elisabeta nr. 9bis, Theodor Radivon isi construieste in 1898 un magazin propriu, unde se muta din locatia ocupata pe Calea Victoriei nr. 12 (o vreme renumerotata cu nr. 32 asa cum au inregistrat o serie de reclame in epoca).
[imagine prin amabilitatea lui Daniel Cosmin Obreja (Bucuresti) ce a fost reprodusa si in format carte postala | inceput de sec. XX]
In 1899 la aniversarea de 50 de ani de viata, Theodor Radivon bate o medalie aniversara (vezi imagine coloana dreapta) ce mentioneaza - [avers] "Theodor Radivon Bjoutier * Furnissorul Curtei Regale" si pe [revers] "Jubileu Aniversarei de 50 ani * Bulevard Elisabeta 9bis | Pitesci 1849 / 12-24 Februar - 1899 / Bucuresci". Avem astfel mentionat explicit data si locul nasterii a lui Th. Radivon - Pitesti, 12/24 februarie 1849.
“Abil in afacerǐ, a inlaturat tóte piedicele ce fac greutatile unuǐ comerciǔ de felul celuǐ pe care-l conduce, si s’a oprit tot-d’a-una acolo de unde a putut trage folose atat pentru sine, cat si pentru numerósa sa clientela.
D-l Radivon este cavaler al ordinuluǐ ‘Coróana Romaniei’, furnizorul Curtei regale si a celei metropolitane, poseda medalia de aur de la Expozitiunile din tara, cat si pe acea de argint de la Expozitia din Paris din anul 1900.
D-l Radivon mai are privilegiul de a fi unicul executor al diferitelor ordine, relativ la podobele bisericesci ale inaltilor nostri prelati, de a caror incredere si simpatie se bucura fara rezerva”. (citare - "Fruntasii comerciului si industriei" 1903).
Comerciant versat, pe langa numeroasele reclame ce ii apar in publicatiile vremii, Theodor Radivon publica in 1892 si 1901 – “Radivon – Organ al partidului elegant si de bun gust”, o foaie (4 pagini) de “publicitate”, tiparita in format mare, pe hartie cerata, in care gasim reclamele marfurilor Radivon in texte umoristice, poezii, stiri imaginare, scurte povestiri, etc. In acelasi timp, prin cele doua aparitii la data de 10.Mai, este omagiata in texte si imagini, aniversarea Casei Regale a Romaniei. In numarul din 1901, cele doua portrete ale M.S. Regina Elisaveta si Regele Carol I al Romaniei, prezente in paginile de mijloc ale publicatiei sunt remarcabile.
[extrase din - “Radivon – Organ al partidului elegant si de bun gust” | 1892 si 1901 | originalele in colectia Bibliotecii Academiei Romane]
Aniversarea din 1906 ofera ocazia unei noi medalii (vezi imagini coloana dreapta) - "Jubileul[ui] de 50 de ani al magasinului Th. Radivon bijutier * Bucuresti | 1856 - Casa Radivon - 1906 Bul Elisabeta 9bis" [revers] si [avers] inscriptionat cu portretul comerciantului - "Theodor Radivon Bijoutier * Furnissorul Curtei Regale" facand trimitere la inceputurile Casei din 1856 cu Nicolae Carapati si a continutitatii acesteia sub numele Radivon.
Magazinul Radivon din bulevardul Elisabeta nr.9 bis (cladire ce este inca in picioare astazi, la 115 ani de la ridicare) avea la inceputul sec. XX propriul catalog (vezi in coloana dreapta cateva pagini din "Catalogul Magasinului"), in care sectiunea ceasurilor promova vanzarea ceasornicelor – Longines, Omega si Audemars Freres, a ceasurilor cu repetitie dar si a “popularelor” ceasornice de buzunar Roskopf – Patent C.F.R. sau Hebdomas inscriptionate “8 zile”, piese ce se pastreaza astazi si in colectia Ceasuri pentru Romania.
[decupaj din "Catalogul Magasinului Theodor Radivon | fascicula VI - circa 1920]
O carte postala cu o imagine pe bulevardul Elisabeta din Bucuresti, prezinta la acoperisul cladirii ce adapostea magazinul o reclama Radivon, asa cum o alta carte postala de epoca, ce ilustreaza intrarea pe bulevardul Elisabeta dinspre Calea Victoriei, include o alta reclama de mari dimensiuni. Aceasta acoperea buna parte din calcanul primei cladiri, pe partea dreapta, cu anuntul "Deschiderea noului magasin de bijuterii Th. Radivon Furnisorul Curtei Regale 9bis Bul’ Elisabeta 9 bis Langa Baile Eforiei".
[carti postale - inceput de sec. XX | Bucuresti - bulevardul Elisabeta]
In 1918, in varsta de 69 ani si la 45 de ani de la intrarea in Casa Carapati, Theodor Radivon preda afacerea fiului sau – Nicolae Radivon (1884 - 19xx). Activitatea magazinului continua pe parcursul perioadei interbelice prezenta lui Nicolae Radivon in activitatea si structurile Asociatiei Generale a Bijiutierilor si Ceasornicarilor Romani fiind relativ modesta (in anii ‘930 a fost pentru o perioada secretar al acestei asociatii) fiind mai degraba cunoscut interesul lui Nicolae Radivon pentru literatura si istorie.
In toamna anului 1921 Theodor Radivon se stinge din viata, la varsta de 72 ani fiind inmormantat in Bucuresti la cimitirul Bellu (locatia - aici).
Nu este cunoscut, la acest moment, finalul activitatii pravaliei Radivon dar foarte probabil aceasta istorie s-a stins in valtoarea evenimentelor WW2 si a regimului politic de dupa 1945.
surse imagini:
- Dan Rosca | Bucurestii Vechi si Noi pentru planul cadastral al bulevardului Elisabeta (1911), imaginile cu Theodor Radivon (1907), reclama si imaginea lui Nicolae Radivon;
- "Radivon - Organ al partidului legant si de un gust" | in colectia Bibliotecii Academiei Romane (detalii si aici).
Citatele prezentate din “Fruntasii comerciului si industriei”, editura Tacid, Bucuresti – 1903. Material primit prin amabilitatea lui Dan Rosca, caruia ii multumesc pentru intreg suportul acordat proiectului Ceasuri pentru Romania.
Cu multumiri speciale lui - Daniel Cosmin Obreja pentru constantul suport si pentru documentele trimise.
Pentru informatii despre Theodor Radivon vezi si – Epaminonda’s blog | aici.
Orice completari, corecturi si noi informatii sunt bine venite!
* * *
"De cat sa beau pe la bordei Pelin sa fiu datornic, Mai bine’mi cumper ca sa am In busunar ceasornic. Sa stiu cat dorm si cat lucrez, Sa fiu ca un cocon ... Dar eftin unde asi gasi? La Theodor Radivon ... Ce om si asta, zéu asa! E o gradina ’ntreaga. Cine n’a vorbit cu el Nu poate sa’l inteleaga."[extras din - “Radivon – Organ al partidului elegant si de bun gust” (1901)]
Brasov, februarie.2013[up-date: septembrie.2022]