ROMANA | ENGLISH
CAUTARE »
CEASURI PENTRU ROMANIA
Sambata, 22.Jun.2024 ia-ti timp!
Connection
ACASA
» Ceasuri de buzunar
» Ceasuri de bord
» Ceasuri de masa
» Ceasuri de mana
» Pendule
» Ceasuri de gara
» Turnuri cu ceas
» Ceasuri stradale
» ceasuri | Made in Romania
» Istorii
» Muzee
» Casa Regală a României
» Benrus - origine Romania ?
» Mofturi
» Noutati / Evenimente

Monumentul uitat al Brasovului. Obeliscul masurarii "gradului" european (1883-1885) * * *

Intre 1883-1885 Institutul Geografic Militar de la Viena masoara diferentele de longitudine inspre si dinspre Kronstadt/Brasov/Brasso si cateva orase importante ale Imperiului - Budapesta, Sarajevo, Cernauti si Cracovia.
Actiunea era coordonata la nivelul Europei Centrale de o Comisie de "masurarea a gradului" (Gradmessung) ce isi propusese sa lege retelele de triangulatie geodezica pentru tarile ce aderasera la aceasta intelegere.
-
Principatele Romane, partea a Conventiei Gradmessung, ce tocmai incepusera sa lucreze la o noua harta a Moldovei decid sa solicite Institutului Geografic-Militar Austro-Ungar de la Viena sa permita efectuarea acelorasi masuratori de diferenta de longitudine, intre Brasov si Bucuresti, pentru a-si “conecta reteaua" la precizia masuratorilor austriece.
-
Astfel ajunge la Brasov in 1885 - locotenent-colonelul astronom Constantin Capitaneanu, fondator al geodeziei astronomice de la noi, ce a lucrat asiduu la prima retea de triangulatie a Moldovei dar si la organizarea cadastrului national.
-
In memoria masuratorilor "Gradmessung 1883-1885" este instalat, pe dealul Cetatuii Brasovului, un monument-obelisc, inscriptionat in latina, pe care istoria orasului nu l-a pastrat in "memoria" sa si l-a "pierdut" dupa al 2-lea razboi mondial.
-
Asta pana anul trecut cand Catalin Paraschiv redescopera obeliscul intr-o rapa de pe Dealul Cetatuii Brasovului. Intreaga povestea ce a animat un grup de pasionati sa readuca obeliscul in atentie este - aici.
 
Cu multumiri tuturor celor ce ne-au ajutat - Alex Danes, Gruia Hilohi, Liviu Mititeanu, Horia Stoica, Gyula Miholcsa, Magda Stavinschi, Tudor Petrican, Laurentiu Manea Laurentiu, Radu ’Bazil’ Vasile, Catalin Grill, Octavian Blagoi, Boda János, Nicolae Pepene.
-
Acum vom merge mai departe dorind a repune "Obeliscul Gradmessung | Kronstadt 1883-1885" pe locatia initiala, simbolicul "meridian al Brasovului" [25°35’35"E], de la capatul Dealului Cetatuiei. Ne reauzim pe acest subiect!
* * *ACASA | CUPRINS | IN BIBLIOTECA | CONTACT

© 2008 - 2022 Ceasuri pentru Romania.
Toate drepturile rezervate.
Creat de Web Experience.
Romana English